Hoe ging het met je voor dat je begon aan dit GLI-traject?

Het ging op zich best goed met mij, maar ik had een veel te hoge bloeddruk en had overgewicht (104 kg). Ik moest íets en had al veel diëten gevolgd, alleen niks werkte. Ik at al vrij gezond, dus ik wist niet wat ik nog meer kon doen. Toen ik een folder kreeg van Leefstijl Centrum Rotterdam, heb me direct aangemeld. Ik wist dat ik actie moest ondernemen omdat ik arbeidsongeschikt werd verklaard. Mijn ambitie was om gezond oud te worden en weer beter te kunnen bewegen.  

Wat kwam er uit de coachgesprekken?

Bij mijn intakegesprek zei ik dat mijn eerste doel was om onder de 100 kg te komen. Dat lukte snel, maar ik woog 104 kg dus het was niet zo heel moeilijk. Toch was ik er ontzettend blij mee. Het eerste gesprek vond ik meteen heel erg fijn. Het is een andere kijk op afvallen, het voelt ook niet als een dieet. Ik leerde dat ik op een andere manier moest gaan leven. Ondertussen kan ik gewoon nog mijn wijntje drinken, er wordt mij niet verteld dat ik niets meer mag. 

Wat doe je nu anders?

Ik eet niet minder, ik eet anders! Neem geen tussendoortjes meer en na 20 u, eet ik sowieso niets meer. Ik liep altijd al veel, daarnaast ben ik gaan sporten. Momenteel heb ik last van mijn rug, dus sporten gaat wel moeilijker. Daarom wandel ik nu veel, dat is laagdrempeliger en zo blijf ik tóch in beweging en val af.

Hoe hou je het vol?

Dat ik er niet alleen voor sta. Het helpt dat mijn partner meedoet, ze is op dezelfde manier gaan eten als ik doe. Samen zijn we inmiddels 16 kg afgevallen. Vriendinnen die ons zagen afvallen, doen nu ook mee. Dat maakt het makkelijker. 

Het is geen stom dieet en echt een way of life. Ik doe nog steeds leuke dingen én eet lekker. Als ik zin heb in een borrelplank, dan maak ik er een als avondeten, in plaats van én én. Ik heb zeker ook moeilijke momenten, maar weet er beter mee om te gaan. Bijvoorbeeld: voor Pasen liggen de chocolade paaseitjes in februari al in de winkel. Nu koop ik ze pas als het echt Pasen is. Ik eet sowieso minder suiker, waardoor ik extra geniet van een traktatie. Ook geniet ik inmiddels meer van mijn ‘gewone’ eten. 

Heb je vertrouwen in dat het zo goed blijft gaan, ook na het traject?

Ja, het voelt echt niet als een dieet en is nu echt mijn manier van leven geworden. Ik heb ook veel geleerd over voeding en mijn lichaam. Zo heeft iedereen een eigen gewicht. Sommige mensen vallen meer af, omdat dat bij hun lichaam hoort en dat is oké. Ik eet inmiddels gewoon drie keer per dag en denk er niet meer bij na. Ik vind het wel spannend om te stoppen met de gesprekken straks, ik heb er echt veel aan.

Wat wil je aan anderen meegeven? 

Je moet het zélf doen. Je kan ondersteunende medicijnen nemen wat je wilt, maar andere keuzes maken, moet je toch echt zelf doen. Ook is het goed om te weten dat je élke dag kan beginnen met veranderen. Je hoeft niet te wachten tot de eerste dag van de maand of 1 januari. En wees voorbereidt dat je nieuwe kleren moet kopen, want het traject werkt! Ik ben nu in de 60, en ik wil graag langer en gezonder leven. Dat lijkt nu te lukken. Als ik het kan, kan iemand anders het ook.