Hoe begint jouw verhaal?

Net als iedereen die aan dit traject meedoet, had ik alle diëten al geprobeerd. Ik werk als apothekersassistente en daar zie je zo veel pillen en poeders voorbij komen. Dat was voor mij de doorslag! Ik kan het niet zo ver laten komen dat ik mezelf echt ziek maak en aan de pillen en dergelijke moet. Ik moest iets doen!

Met dit in mijn achterhoofd ben ik naar de huisarts gestapt om hulp te vragen. Zo ben ik bij de Leefstijlinterventie gekomen. 

Best een heftige realisatie misschien. Goed dat je aan de bel trok! En toen?

Toen ben ik begonnen met de GLI en ben ik naar de eerste twee bijeenkomsten gekomen. Al snel had ik door dat ik de motivatie meer uit mezelf haal dan uit een groep. De groep was gewoon niets voor mij, ondanks mijn open houding ernaar. Ik raakte gefrustreerd door het afhankelijke wat sommige groepsgenoten uitstraalde. Misschien heb ik net pech gehad met de groep. 

Ik heb dit aangegeven en kon toen verder met de één-op-één gesprekken met Danielle. 

Vervelend, zo’n start. Maar het hoort bij de zoektocht! Had je wel wat aan de één-op-één gesprekken?

Ja! Elk gesprek voelde alsof ik op de thee kwam. Het ‘spreekuur’gevoel was er helemaal vanaf en het waren hele open gesprekken. Er was echt een klik tussen mij en Danielle en dat heeft mij heel erg geholpen in gemotiveerd blijven om aan mijn doel te werken!

Wat was je doel?

Ik heb altijd veel gesport en op hoog niveau. Veel trainen betekent ook veel eten. Toen ik stopte met sporten ben ik op dezelfde manier blijven eten. Toen kwam ik aan. Daarbij kwam dat mijn huwelijk al een tijdje niet meer lekker ging. Dus na deze tijd van redelijke neerslachtigheid wou ik weer voor mezelf gaan zorgen. De ‘fuck-it, het maakt toch niet uit wat ik eet’ mentaliteit, daar wou ik vanaf. Ik wilde me weer goed en zelfverzekerd voelen. Toen ik scheidde kwam hier weer ruimte voor in mijn hoofd. 

Heftig. Heeft de GLI je daar tot nu toe bij kunnen helpen?

Ik doe nu een jaar mee en ben dus op de helft van het traject. Ik heb enorm veel geleerd. Het was een verademing hoe Danielle haar gesprekken voerde met mij. Er was geen bangmakerij, maar alleen maar positieve motivatie. Ik heb meer lucht in mijn hoofd en ben nu op een gezonde manier met eten bezig. De gesprekken voelden en voelen als een stok achter de deur. Zeker wanneer ik merkte dat ik terug viel in oude patronen. Dan dacht ik: “oja, nog twee weken tot het volgende gesprek, even volhouden”. 

Elke keer dat ik op de weegschaal sta bij een afspraak, is er gewicht af, ook al is het soms maar een paar gram. Inmiddels ben ik meer dan 32kg afgevallen en ik ben op de helft van het traject. Dat is naast de rust in mijn hoofd natuurlijk heel fijn. 

Wat doe je nu anders dat voor jou het verschil maakt tussen gezonde en ongezonde eetgewoontes? 

Ik werk in de zorg en je wilt niet weten hoeveel taarten daar voorbij komen. De HEMA vlaai sla ik af, niet boeiend. Van de  taarten van een goede bakkerij neem ik wel een stuk en daar geniet ik dan ook echt van, zonder schuldgevoel! Ik ben veel bewuster met eten bezig en heb afhaalmaaltijden afgezworen. Ik eet nog wel eens een hamburger, maar dan zelfgemaakt zodat ik weet wat erin zit. Ook chips eten is niet van de baan, maar nu eet ik een schaaltje in plaats van de hele zak. Wat ik wel heb afgezworen zijn frisdranken en sapjes. Van de rest eet ik alles met mate en… geniet ik. Ik doe nu aan intermittent fasting wat voor mij een uitkomst is. Tussendoortjes zijn voor mij funest en maken het moeilijk om elke keer gezonde keuzes te maken. Nu eet ik vooral 3 hoofdmaaltijden en dat werk heel goed voor mij. 

Wat goed! Zijn er naast eetgewoontes nog dingen veranderd?

Ik doe nu een keer per week boodschappen, wat me helpt om na te denken over wat ik eet. Dit scheelt impulsaankopen en geeft mij rust in mijn hoofd. Verder was ik begonnen met zwemmen. Ik heb de rittenkaart netjes opgebruikt, maar ik vond het zo stom! Nu heb ik mij ingeschreven voor de sportschool met als doel minimaal één keer per week te gaan. Inmiddels ga ik drie keer per week en mis ik het echt als ik niet geweest ben. Vanochtend heb ik al gesport. Net appte een vriendin me of ik mee ga sporten, dus vanavond ga ik gewoon lekker nog een keer!