Hoe is het voor jou allemaal begonnen?

Ik kwam op een punt in mijn leven waar ik dacht; wat moet ik doen? Ik wil gezonder leven maar zonder veel strenge dieetregels. Toen kwam ik via …. uit bij Danielle van Leefstijl Centrum Rotterdam. Niet geschoten is altijd mis, heb ik toen gedacht en zodoende heb ik een afspraak gemaakt voor een eerste gesprek.

Wat was je veranderwens of doel?

Een gezondere leefstijl aanleren waarbij ik mij goed voel. 

Wat ging eraan vooraf

Ik heb hiervoor een stuk of 10 diëten geprobeerd. Ik viel dan wel af maar echt kwam er net zo goed weer aan. Het hielp dus een beetje maar ik viel altijd weer terug. 

Het bekende ‘jojo’ effect! Frustrerend lijkt me dat. 

En toen kwam je bij Leefstijl Centrum Rotterdam. Wat kwam er uit de gesprekken?

Bij Danielle had ik al vrij snel een goed gevoel. Ze liet me zien dat je op een gezonde manier kan leven en eten zonder strenge diëten, pillen en heftige leefregels. Het advies is echt op maat. Er wordt gekeken naar wat je belangrijk vindt en wat bij je past. Ik wou bijvoorbeeld heel graag boterhammen met pindakaas blijven eten. Dat kon! Nu eet ik er 1 in plaats van 3 met roomboter eronder.

Bij het traject wordt niet gezegd dat je iets niet mag of juist dingen moet, dat was heel fijn. Ik heb geleerd dat je best nog af en toe een frietje mag eten, maar niet 5x per week. Dat hielp mij heel erg. De druk was er vanaf en het moeten en falen dat daarbij komt ook. Ja, het afvallen gaat wat langzamer, maar het blijft er wél af. 

Klinkt heel goed! Waren er ook momenten waarop je de motivatie even niet meer kon vinden?

Zeker! Natuurlijk, dat hoort er bij. Het is niet makkelijk om je gewoontes te veranderen en nieuwe gewoontes aan te leren. Wanneer ik zo’n moment had dat ik het even niet meer wist of de motivatie niet meer kon vinden sprak ik weer met Danielle af. Dan namen we alles nog een keer door en dat hielp erg om het weer op te pakken. De gesprekken waren positief en motiverend. Er hangt geen oordeel aan. Ik durfde het gewoon te zeggen wanneer ik te veel gegeten had, zonder dat ik bang was dat ik op mijn kop kreeg. Gewoon de draad weer oppakken en de focus leggen op dingen die goed gaan. Die positieve manier van coachen heeft mij veel geholpen en bracht rust. 

Wat neem je mee uit je deelname?

Dat ik niet alles hoef te laten om gezonder te leven. Genieten hoort bij het leven en dat mag ik mezelf dus af en toe gunnen. Het gaat om de balans. Ik maak dus dagelijks gezondere keuzes, maar ik gun mezelf ook af en toe een wijntje of een frietje. 

Wat zou je willen meegeven aan de lezers die op hetzelfde punt zitten als waar jij begon?

Probeer het gewoon een keer. Ga het gesprek aan en laat het over je heen komen. Wees ook eerlijk tegen jezelf en tegen je coach: alleen als jij je echte verhaal vertelt, kun je eraan werken en kan je gepaste begeleiding krijgen. Je hebt er dus niets aan om uit schaamte je eetpatroon te verbloemen. 

Mooie tips! Hoe gaat het nu met jou? Waar sta je nu? 

Inmiddels doe ik niet meer mee met het traject. Ik heb genoeg geleerd om zelfstandig verder te gaan. De gewoontes zijn meer eigen geworden en ik kan mijn eigen draai eraan geven. Natuurlijk blijf ik stilstaan bij bepaalde keuzes op feestjes of dergelijke gelegenheden. Maar ik heb nu de handvatten om daar mee om te kunnen gaan: de balans tussen gezond en ongezond te vinden. Ik ben tevreden over hoe het nu gaat. Af en toe val ik nog eens, maar ik sta altijd op!