Je bent al een tijdje bezig bij ons en het gaat super goed! Toch is dat misschien niet altijd zo geweest. Wat ging eraan vooraf?

Ik heb heel veel diëten geprobeerd. Ik ben naar afvalclubs geweest en naar diëtisten. Dat ging dan steeds even goed, maar wanneer ik eenmaal klaar was met een traject en ik op eigen benen stond, viel ik toch weer terug. 

Frustrerend joh. Wanneer is het anders geworden?  

De huisarts heeft mijn bloedwaardes nagekeken en daar kwam uit dat mijn suiker en cholesterol te hoog waren. Daar schrok ik van. De huisarts vroeg toen of ik bekend was met ‘De proeftuin’. Ik kende het niet en toen hij vertelde dat het een programma over voeding en sporten was, knapte ik eigenlijk een beetje af. Ik had helemaal geen zin om te sporten. Maar goed, ik liet het maar op mij afkomen en ben het toch gaan proberen. 

De Proeftuin waarover Quirine vertelt is een GLI+ programma. Naast het reguliere GLI-traject dat zij volgt bij Leefstijl Centrum Rotterdam, sport zij meerdere malen per week voor een laagdrempelig tarief bij SPC Rijnmond. Hier verzorgen trainers beweeglessen voor mensen met overgewicht. Kijk op www.spcrijnmond.nl voor meer informatie.

Dapper dat je het toch aan durfde. Hoe verliep het verder?

Ik ben op gesprek gekomen bij Evelyne (leefstijlcoach) en ben het traject gestart. Het sporten vind ik nu eigenlijk heel leuk. Ik moet nog elke keer een knopje omzetten om te gaan, maar als ik er dan eenmaal ben en ik zie de mensen uit het clubje, dan heb ik er weer zin in. Het is een leuke club en je voelt je er welkom. In een reguliere sportschool voelde ik me opgesloten en bekeken. Ik was bang dat mensen me te dik vonden daar. Hier zit ik met een groepje mensen met hetzelfde probleem en hetzelfde doel. We motiveren elkaar echt. 

Dat is nogal een omslag. Hoe verschilt dit traject qua voeding met je voorgaande ervaringen?

Ik vind diëten vaak saai. Steeds hetzelfde, daar raak ik op uitgekeken en dan viel ik vaak terug. Ook zeggen ze steeds wat je allemaal niet mag, en vooral wat je allemaal moét. Je moet water drinken. Je moet fruit eten. Je moet sporten. Je moet het eten afwegen. 

Bij dit traject is dat veel vrijer. Je leert hoe je op een normale manier kan eten. Met normaal eten wat je in de supermarkt kan kopen en wat ik zelf ook lekker vind. Geen bietensap of andere gekke en dure producten. Hier houden ze geen verkooppraatje en willen ze je geen producten aansmeren. Er is geen vast programma wat voor iedereen hetzelfde is. Het is echt een op maat gemaakt traject voor mij. Er wordt geluisterd naar wat ik wil en wat wel of niet goed werkt voor mij. Dat zorgt ervoor dat ik niet in het verzet ga maar mij gehoord voel en vol blijf houden. 

Leuk om te horen! Hoe gaat het nu met je?

Het gaat goed met me. Mijn suiker en cholesterol zijn omlaag en ik voel mij gezonder. 

Ik heb ook een betere conditie merk ik. Ik kan nu een sprintje trekken voor de bus zonder dat ik 10 minuten later nog sta na te puffen! Ik merk aan mijn conditie tijdens het sporten dat er nog wat winst te halen valt, maar daar ben ik mee bezig. Ik heb meer vertrouwen in mezelf en voel me goed. 

En heb je ook vertrouwen dat wanneer je klaar bent met dit traject je niet meer terug valt?

Over 9 maanden heb ik mijn laatste gesprek. Nu heb ik nog een heel team van mensen die mij begeleiden en waar ik vaak terecht kan voor vragen of hulp wanneer iets even niet lukt. Er is een huisarts, de fysio, de leefstijlcoach, een diëtist, en de sportclub. Straks blijft alleen de huisarts, de fysio en de sportclub over. Nu vind ik het nog heel fijn om het contact met iedereen te houden, maar ik heb er heel veel vertrouwen in dat ik dit straks zelf kan. Ik sla alle informatie die ik krijg op, zodat ik dit kan gebruiken wanneer ik klaar ben met dit traject. Ik heb veel geleerd en weet nu hoe ik het moet aanpakken. Zolang ik zorg dat ik variatie hou in mijn voeding komt het goed. Ook wil ik bij deze sportclub blijven na het traject. Het tarief wordt dan hoger, maar het is het mij waard omdat ik me er zo op mijn gemak voel. Zo hou ik het sporten wel vol! Soms kom ik oude sportmaatjes tegen en dan herkennen we elkaar niet omdat we zo zijn afgevallen. Dat is echt heel erg leuk.